1 februarie 2008

Un studiu canadian sugereaza ca suplimentele cu acid folic luate de gravide la inceputul celui de al 2-lea trimestru de sarcina (din saptamana a12-a) scade riscul de preeclampsie. Preeclampsie inseamana hipertesiune arteriala (si, consecutiv, pierdere de proteine prin urina) care poate apare in timpul sarcinii in aproximativ 5% din cazuri.Dupa cum ne spun cercetatorii condusi de Dr. Shi Wu Wen de la Universitatea din Ottawa, “un supliment adecvat de folat ( 4-5 mg/zi) poate juca un rol important in implantarea si dezvoltarea placentei. Folatii pot scadea riscul aparitiei preeclamsiei prin imbunatatirea functiei celulelor din peretii vaselor”. Preeclampsia are 2 stadii in care apare si se dezvolata prin 2 mecanisme diferite in functie de stadiu. Suplimentarea cu acid folic se pare ca are rol in ambele stadii si este eficienta chiar daca se opreste in al 3-lea trimestru (dupa saptamana 20).
Pe langa hipertensiunea de sarcina alte sudii dovedesc ca suplimentele de acid folic protejeaza si impotriva aparitie defectelor de tub neural si de despicatura de buza la fat.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>