13 ianuarie 2009 NEW YORK (Reuters Health)

Un grup de pediatri de la  Wake Forest University School of Medicine au ajuns la concluzia ca medicamentele de tip VapoRub folosite teoretic pentru descongestionarea mucoase nazale si usurarea respiratiei pot produce la sugari si copii mici accentuarea inflamatiei mucoasei nazale si producerea de mucozitati.  Dr. Bruce K. Rubin atentioneaza asupra folosirii acestor preparate indiferent daca sunt adulti sau copii si recomanda ca acestea sa nu se foloseasca niciodata la copii mai mici de 2 ani.
Aceste preparate contin substante aromatice – uleiuri de camfor, mentol si eucalipt – considerate a imbunatatii simptomele date de raceala. In revista Chest din ianuarie 2009 este descris cazul unei fetite de 18 luni care a racit (si care anterior nu suferea de nici o boala cronica respiratore sau de alta natura) si care a intrat in insuficienta respiratorie dupa ce a primit VapoRub aplicat imediat sub nari (pe buza superioara).
Studiul efectuat pe animale de experienta a aratat ca VapoRub creste secretia de mucus cu 59% si scade motilitatea ciliara (eliminarea secretiilor) cu 36%. Acest lucru duce la acumularea de secretii in caile respiratorii producand obstructia cailor respiratorii mici.
Cel mai bun tratament in racelile simple (si lipsit de efecte adverse) este descongestionarea nasului cu solutie saline (apa de mare), apoi aspiratie blanda de secretii cu pompite adecvate varstei copilului, corecta hidratare cu lichide caldute (apa, ceai, supa de pui) si rabdare pana cand mecanismele proprii ale copilului vor vindeca inflamatia. (Chest 2009;135:143-148).

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>