21 ianuarie 2009 NEW YORK (Reuters Health)

Un studiu facut pe un grup de nou nascuti (0-1 luna) cu diferite afectiuni, tratati in maternitate inclusiv cu medicamente si suplimente alimentare pe cale orala, a decelat ca acestia sunt expusi zilnic la o serie de aditivi si excipienti care, prin acumulare, pot deveni toxici.
Aditivii sau “excipientii” folositi in preparatele orale au ca scop imbunatatirea aspectului preparatului, gustului si mirosului pentru a fi mai usor de acceptat de catre copii. Acesti aditivi nu sunt intotdeauna foarte siguri pentru a fi folositi la copii. Unul dintre ei este sorbitolul (indulcitor) care este folosit pentru ameliorarea gustului preparatelor si astfel este ingerat de catre copiii aflati in tratament in cantitate de cateva ori mai mare decat doza zilnica recomandata (maximul dozei zilnice la adult este de 20g). Preparatele cel mai des utilizate care contin cantitati prea mari de aditivi toxici ar fi cele cu fier si picaturile cu multivitamine. Unul din mesajele autorilor acestui studiu a fost de a sensibiliza parintii pentru a cere informatii suplimentare la firmele producatoare despre compozitia preparatelor pentru copii si de a le “obliga” sa foloseasca substante cat mai naturale. (January 20th 2009 Online First issue of the Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>