Bateriile tip “pastila” (“button” batteries) – un pericol real pentru copii

NEW YORK (Reuters Health) 24 Mai 2010 – in SUA rata ingestiilor bateriilor tip pastila a crescut semnificativ in ultimii ani, inclusiv cazurile severe sau mortale. Copiii mai mici de 4 ani sunt cei mai expusi. Bateriile cele mai periculoase sunt cele cu litiu de 20 mm. Acestea, fiind mai mari in diametru, daca sunt inghitite, prezinta riscul de a se bloca in esofag si de a creea un curent electric care arde tesuturile din jur. Bateriile care trec de esofag sunt eliminate de obicei fara alte consecinte.
Acest studiu a descoperit ca cele mai severe cazuri sunt cele in care copilul nu este observat cand inghite bateria, iar simptomele ulterioare prezentarii la medic sunt nespecifice – greata, varsaturi, febra, inapetenta, stare generala modificata – si duc frecvent  la greseli de diagnostic.
Autorii studiului au subliniat inca odata importanta interzicerii accesului copiilor la baterii si la produsele care functioneaza cu aceste baterii.

Pediatrics 2010

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>