Ingestia de cantitati mari de cafeina in cursul sarcinii – asociata cu afectarea cresterii in lungime a fatului

26 mai 2010 —in revista American Journal of Clinical Nutrition din aprilie 2010 a aparut un studiu care arata ca ingestia de cantitati mari de cafeina pe zi (mai mult de 6 unitati) in timpul sarcinii afecteaza semnificativ cresterea in lungime a fatului. Studiul prospectiv a fost efectuat intre 2001 si 2005, pe un total de 7346 de femei gravide din Olanda, care au fost urmarite inca de la inceputul sarcinii. S-au folosit chestionare prin care s-a determinat cantitatea de ceai si/sau cafea cosumate pe zi in primul, al doilea si al treilea trimestru de sarcina. Prin ecografie s-a monitorizat cresterea in fiecare trimestru.
O ceasca de 125 ml de cafea cu cofeina (in Olanda) contine 90 mg cafeina. Aceasta reprezinta o unitate de cafeina. O ceasca de cafea decofeinizata contine 3 mg cafeina, iar o cana de ceai de 125 ml, 45 mg. S-a constatat ca consumul de cafeina afecteaza semnificativ lungimea fatului prin efecte asupra cresterii scheletului, inca din primul trimestru de sarcina. Studii urmatoare vor fi efectuate pentru e observa efectele asupra celorlalte organe fetale si consecintele postnatale ale consumului de cofeina. Femeile gravide sunt serios avertizate sa reduca cat mai mult ingestia de cafeina si in orice caz sa nu depaseasca 540 g/zi (6 unitati) The Erasmus Medical Center Rotterdam, the Erasmus University Rotterdam, and the Netherlands Organization for Health Research and Development Am J Clin Nutr. Published online April 28, 2010.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>